Dikketruiendag 2018: Van grijs naar frisgroen!

Op dinsdag 6 februari 2018 organiseert het Departement Omgeving Dikketruiendag met de slogan ‘Ruil grijs voor frisgroen’. Voor de veertiende keer brengen we het klimaatprobleem onder de aandacht en roepen we scholen, ondernemingen en overheden op om te werken aan een beter en leefbaar klimaat. Met het thema  dit jaar hopen we zoveel mogelijk grijs in dichtbebouwde gebieden te ruilen voor #frisgroen. Dat kan de hittestress in warme perioden milderen en de klimaatopwarming tegengaan.  VRT-weerman Frank Deboosere is naast Roos Van Acker ambassadeur van Dikketruiendag.

Dikketruiendag 2018 van grijs naar frisgroenGroenvoorziening kan een positief effect hebben op de gevolgen van de klimaatverandering in een bebouwde omgeving.  Frisgroen zorgt voor koelte en schaduw bij hittepieken en zorgt er ook voor dat water beter vastgehouden wordt bij droogte. Daarnaast zorgt een open en groene bodem voor betere en gecontroleerde infiltratie bij hevige regenval. Met het begrip ‘frisgroen’ zet Dikketruiendag die functies van groen in de kijker.

Op de ludieke affiche zien we hoe schapen, dé mascottes van Dikketruiendag, een stedelijke omgeving vergroenen.

Alle inspanningen, groot en klein, kunnen helpen om grijs te ruilen voor #frisgroen. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld aan speelgroen werken of volkstuintjes een plaats geven, scholen kunnen de speelplaats vergroenen en bedrijven kunnen hun bedrijventerrein wat groener en biodiverser maken. Ook gevelbegroeiing of extra wilde bijvriendelijke struiken of bloemen op het terras behoren tot de mogelijkheden.

Bekijk hier hoe Frank Deboosere het effect van ‘frisgroen’ op onze steden verklaart en hoe Roos Van Acker van Vlaanderen een ‘groen bommetje’ wil maken.

 

Registreren

Op de website www.dikketruiendag.be staat een online inschrijvingsformulier waar acties kunnen gemeld worden. Ook het campagnemateriaal en de videoboodschappen van de ambassadeurs 2018 zijn er te vinden. Geregistreerde frisgroene acties en goede praktijken zetten we graag in de kijker op de website en Facebookpagina van Dikketruiendag.

Contact