Denkbeeldige stad Kolenspoor City tentoongesteld in Zolder Luchtfabriek

Tijdens de herdenking van de sluiting van de laatste Limburgse steenkoolmijn 25 jaar geleden, wordt ook de toekomst van de regio in de kijker geplaatst. In opdracht van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid hebben Z33/Architectuurwijzer en het Italiaanse Space Caviar samen met 300 inwoners uit de mijnstreek gewerkt aan een levende collage van de denkbeeldige stad ‘Kolenspoor City’.  Van 30 september tot 8 oktober tijdens de ‘Suite voor de Laatste Mijn’ is het eindresultaat te bezichtigen in Zolder Luchtfabriek. Dit initiatief past in een driejarig strategisch project van de Vlaamse overheid om nieuwe ontwikkelingen langs het kolenspoor te ondersteunen en te versnellen.

Het 70 km lange kolenspoor is een relict uit het mijnverleden dat een belangrijke fysieke verbinding vormt tussen betekenisvolle plekken in centraal Limburg. Eind vorig jaar werd het kolenspoor geselecteerd als Vlaams strategisch project. Het Departement Omgeving zal gedurende drie jaar initiatieven nemen om nieuwe ontwikkelingen te ondersteunen op strategische plaatsen langs het traject van de vroegere spoorlijn. Bedoeling is vooral in te zetten op projecten rond koolstofarme, duurzame energie en nieuwe economieën. Parallel daaraan konden de inwoners rond het spoor in de lente van dit jaar hun ideeën en creativiteit daarover kwijt in diverse workshops. De deelnemers waren geëngageerde bewoners,  horeca-uitbaters, architectuurstudenten, bedrijfsleiders, senioren, de multiculturele raad, een koranklasje met tienermeisjes, groene vingers, een zesde leerjaar, en oud-mijnwerkers van de gemeenten As, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Beringen en Zonhoven.

Workshops en collages per gemeente

Bij aanvang van de workshops werd er gepolst welke vragen over de streek leefden bij de participanten. Vragen als ‘Hoe kunnen we natuurlijk vrijetijdstoerisme bevorderen in onze gemeente?’, ‘Hoe kan de restwarmte van de industrie een nieuw imago geven aan het bedrijventerrein?’, ‘Hoe kan het centrum van Zonhoven aangenamer worden voor senioren en kinderen?’ enz. werden genoemd. Om op deze vragen te kunnen antwoorden werden alle mogelijke stedelijke elementen, zoals laadpalen, drones, vervoersmiddelen…, opgelijst en uitgetekend. Die elementen brachten de deelnemers samen in een reuzegrote collage die een goed functionerende imaginaire stadscluster (een woonwijk, speeltuin, terril-landschap, …) verbeeldde. De clusters werden op hun beurt dan tegen elkaar geplakt zodat er één collage per gemeente ontstond.

Samengebracht als decor ‘Suite voor de laatste mijn’

In het kader van de feestelijkheden in Zolder Luchtfabriek zullen deze gemeentelijke collages samengebracht worden op een muur van 20 meter lengte, zodat één beeld van de regio ontstaat. Op zaterdag 30 september dient dit beeld als decor van de Radio1-sessie over de laatste mijnsluiting. Wat er te zien zal zijn, is geen kant-en-klaar toekomstbeeld van de regio, maar een enorme kaart van dromen en ideeën. De tekeningen blijven niet in het ijle, maar wijzen op de elementen waarmee de lokale bevolking de toekomst identificeert: van een autoweg met zelfrijdende elektrische voertuigen tot een off-grid camping, van een mijnschacht met een belevingskunstwerk erop tot een biomassahub waar groenafval hoogwaardig gerecycleerd kan worden.

Kolenspoor city

Foto: Space Caviar

Kolenspoor city afbeelding 2

Foto Kristof Vrancken : Genk

Praktisch

  • Van 30 september tot en met 8 oktober 2017 in Zolder Luchtfabriek, Marktplein 5, 3550 Heusden-Zolder. Tijdens het bezoek wordt u aan de hand van interviews en getuigenissen doorheen de collage geloodst.
  • Op 30 september van 14u tot 18u is er een toonmoment van het werkproces, waar iedereen aan kan bijdragen. Op die dag dient het beeld ook als decor voor de Radio1-sessie die gewijd is aan de herdenking van de laatste mijnsluiting.

 

Contact