Ambitie

Vlaanderen breekt uit!

Op dit moment is 33% van Vlaanderen verhard. Dat maakt ons het meest verharde gebied van Europa. Als we zo doorgaan zitten we aan 41,50% in 2050. Daarom breekt Vlaanderen uit! Dat is goed voor ons klimaat en onze samenleving. Hieronder ontdek je waarom.

Samen gaan we voor:
minder
Minder wateroverlast

Minder verharding zorgt ervoor dat regenwater beter in de bodem kan binnendringen. Daar wordt het dan vastgehouden in plaats van onmiddellijk door te vloeien naar de riolering. Zo wordt er een langdurige buffer aan grondwater aangelegd die tijdens perioden van droogte de watervoorziening ondersteunen. Zo worden watertekorten aangepakt en kunnen landbouw- en natuurgebieden zonder problemen geïrrigeerd worden wanneer het langere tijd niet regent.
Ontharding geeft ons ook de mogelijkheid om rivieren te herstellen en te beschermen. Op die manier wordt water trager afgevoerd en kan de rivier zelf het water beter vast houden. Zo wordt het natuurlijke water in jouw buurt schoner en verkleint tegelijkertijd de kans op wateroverlast voor iedereen. Ontharden helpt ons overstromingen te vermijden, afvalwater te verminderen en ons beter voor te bereiden op lange periodes van droogte.

koelere
Koelere steden

Verharding heeft een groot warmteabsorberend vermogen. Wanneer we verhardingen uitbreken en vervangen door groene ruimte, neemt de bodem minder warmte op. Bomen, gras of struiken koelen overdag de omgevingstemperatuur of zorgen voor schaduw. Bovendien geeft groene ruimte de warmte ’s nachts niet terug af. Zo wordt het al snel tot twee graden koeler in de stad. Doordat regenwater makkelijker in de bodem binnendringt, neemt de bodem minder snel warmte op. Minder verharding heeft daardoor een positieve invloed op het hitte-eilandeffect.

grote
Grote biodiversiteit

Zo kan iedereen genieten van fluitende vogels en fleurige bloemen. Biodiversiteit verwijst naar de grote soortenrijkdom van het leven op aarde. We hebben die verschillende organismen, zoals bloemen, planten, bomen, bacteriën, insecten en dieren nodig om koolstof, zuurstof en water aan te maken. Dankzij biodiversiteit kunnen we in de lente genieten van bloesems aan de bomen en in de herfst heerlijke wandelingen maken tussen ritselende blaadjes. Bovendien zorgt bio-diversiteit voor een betere kwaliteit van de bodem en de lucht.

betere
Betere luchtkwaliteit

Groene planten geven dankzij fotosynthese zuurstof af. Alle levende wezens hebben zuurstof nodig om te overleven. Een mens kan dagen zonder drinken en weken zonder voersel, maar zonder zuurstof zijn we binnen een paar minuten dood. De lucht die we inademen bestaat voor één vijfde uit zuurstof. Bossen zuiveren koolstof uit de atmosfeer en slaan de CO2 op. Dat maakt onze lucht gezonder. Een betere luchtkwaliteit zorgt voor een hogere concentratie, een betere weerstand en betere prestaties.

Goed voor het klimaat en de samenleving.

Wanneer we ons versnipperd ruimtegebruik inperken, beperken we onze gevoeligheid aan CO2-uitstoot door filevorming, de hinder die we ondervinden door overstromingen of hittestress. Door meer activiteiten te organiseren op dezelfde oppervlakte en zo groene ruimte bij te maken in de stad, zorgen we voor vruchtbare grond voor voedselproductie en een nieuwe visie op wonen. Groene ruimte en natuur hebben een positieve impact op ons welzijn en doordat de bevolkingssamenstelling verandert, kunnen we ook aan een nieuwe woonsamenstelling denken. Gezinnen verdunnen, mensen verouderen en hebben er nood aan dichter bij mekaar te gaan wonen.