100.000 euro om speelplaatsen scholen te vergroenen

Van 30 november 2017 tot 18 februari 2018 kunnen scholen een project indienen voor een subsidie om hun speelplaats van grijs naar groen om te toveren. In de vierde editie van Pimp je Speelplaats komen 25 scholen in aanmerking voor een bedrag van elk 4.000. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege gaf het startschot van deze vierde projectoproep in de Sportbasisschool in Heusden. Bij de drie voorgaande edities konden al 67 scholen hun speelplaats vergroenen, www.pimpjespeelplaats.be.

Kinderen spenderen op school een behoorlijk deel van hun tijd op de speelplaats en daarom is het belangrijk dat dit een kwaliteitsvolle buitenruimte is. De speelplaats is een boeiende plek waar leerlingen sporten, spelen en leren. Onderzoek toont aan dat leerlingen zich beter in hun vel voelen op scholen met een groene speelplaats en dat ze zich nadien ook in de klas beter kunnen concentreren. Bovendien biedt een gevarieerde speelplaats veel mogelijkheden tot buiten lesgeven (outdoor teaching).

Steeds meer scholen zetten de stap naar een groenere look waar leerlingen zich tijdens de pauzes ten volle kunnen ontspannen. Een speelplaats moet een plek zijn waar er ruimte is voor creativiteit, voor natuurbeleving, voor spel en beweging. Daarnaast moet een speelplaats ook rust en geborgenheid bieden aan kinderen die daar behoefte aan hebben. Bovendien prikkelt een groene speelplaats de creativiteit en fantasie van de kinderen en komt dit ook de biodiversiteit ten goede.

Hoewel steeds meer scholen en ouders zich daar bewust van worden, blijft de  nood aan ondersteuning en begeleiding groot. Daarom lanceer ik nu een nieuwe projectoproep waarbij we op zoek gaan naar scholen die samen met leerlingen, ouders en betrokkenen uit de buurt, hun grijze speelplaats grondig willen vergroenen.

Het project Pimp Je Speelplaats wordt dit jaar gecoördineerd door het Departement Omgeving en het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, en MOS in samenwerking met GoodPlanet. Een professionele jury zal zich over de inzendingen buigen en de laureaten krijgen begeleiding om tot een uitvoerbaar plan te komen. Per provincie worden er inspiratiedagen georganiseerd.

Alle informatie over de nieuwe oproep staat op de website van Pimp je Speelplaats.

Contact